Alt Islatma (Enürezis)
Enürezis organik bir nedene bağlı olmaksızın istemsiz bir şekilde idrar kaçırma olarak tanımlanabilir. Çocuklar arasında sıklıkla rastlanan sorunlar arasındadır. Primer Enürezis; doğumdan bu yana idrar kontrolünün hiç sağlanamaması, Sekonder Enürezis ise idrar kontrolü başladıktan ve en az 6 ay kuru kaldıktan sonra tekrar enürezisin ortaya çıkmasına denir.
Enürezis için tanı kriterlerine baktığımızda;
DSM V’ de tanımlanan şekline göre;
-
İstemsiz olarak ya da isteyerek, yatağa ya da giysilerine, yineleyen işeme.
-
Bu davranış, ya ardışık en az üç boyunca, en az haftada iki kez olduğu için ya da klinik acıdan belirgin bir sıkıntıya ya da toplumsal, okulla (işle) ilgili ya da önemli diğer işlevsellik alanlarında işlevsellikte düşmenin varlığı ile kendini gösterdiği için klinik açıdan önem taşır.
-
Zamandizinsel (kronolojik) yaşı en az beştir (ya da gelişimsel düzeyi buna eşdeğerdir).
-
Bu davranış, bir maddenin (örn: idrar sokturucu [diüretik], antipsikotik bir ilaç) ya da başka bir sağlık durumunun (örn: diyabet, spina bifida, bir katılma bozukluğu ) fizyolojiyle ilgili etkilerine bağlanamaz.
Çeşitleri nelerdir?
-
Sadece gece uykusu esnasında olan idrar kaçırma: NOKTÜRNAL
-
Sadece uyanık olduğu zamanlarda olan idrar kaçırma: DİÜRNAL
-
Her ikisinin de olması: NOKTÜRNAL + DİÜRNAL
Ne kadar yaygın?
Enürezis nokturna prevalansı, Türkiye Enürezis Kılavuzu’na göre 5 yaş civarında %15-20 oranında görüldüğü , 10 yaşında %7, 12 yaşında %3, 15 yaşından sonra ise %1’dir.
Nedenleri
Alt ıslatma sorununun birçok farklı nedeni olabilir. Öncelikle organik nedenlerin araştırılması için alanda uzman bir hekime muayene olunmalıdır. Muayene sonucunda organik bir sebep bulunmazsa sorunun psikolojik olduğuna karar verilir ve bu alanda çalışan bir uzmanla tedavi planlanır.
Peki, neler yapabiliriz?
-
Öncelikle bu durumu yaşayan çocuğunuzu suçlamayın. Bu çocuğunuzun hatası değil.
-
Gece yatmadan 2 saat önce sıvı kısıtlaması yapabilirsiniz.
-
Çocuğunuzu geceleri yatağını ıslattığı saatlerde uyandırarak tuvalete gitmesini sağlayabilirsiniz.
-
Çocuğunuzun akşam kafein içeren ürünler tüketmesine engel olabilirsiniz. (kola, çay, kahve gibi)
-
Her çocuğun problem durumu yaşayış şekli farklı olacağından, çocuğunuz özelinde bireysel danışmanlık almanız uygun olacaktır.